...

Türkçe Eğitimi Anabilim Dalı

Anabilim Dalı Hakkında

Anabilim Dalımızda 3'ü Doç. Dr., 1'i Dr. Öğr. Üyesi, 1'i Arş. Gör. olmak üzere 5 öğretim elemanı görev yapmaktadır. Anabilim Dalımızda şu anda 1, 2, 3 ve 4. sınıf düzeylerinde eğitim gören öğrencilerimiz bulunmaktadır.

EĞİTİM FAKÜLTESİ / TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ

Kuruluş

Türkçe Eğitimi Bölümü, Eğitim Fakültesine bağlı olarak 3 Temmuz 2011’de kurulmuştur. Üniversitemizin bölümümüze 2014-2015 öğretim yılında öğrenci alımıyla ilgili teklifi 19 Mart 2014 tarihli Yükseköğretim Genel Kurul toplantısında incelenmiş ve 2547 sayılı Kanun'un 2880 sayılı Kanun'la değişik 7/d ve 7/h maddeleri ile 2809 sayılı Kanun'un 6. maddesi uyarınca Bölümümüze 40 öğrenci alınmasına karar verilmiştir. Türkçe Eğitimi Bölümünün amacı; Türk Millî Eğitiminin genel amaçları çerçevesinde, Türkçe öğretim sürecini planlama ve düzenleme, öğrencilerin dil becerilerini geliştirme, öğrencilerin dil gelişimini izleme ve değerlendirme, okul, aile ve toplumla iş birliği yapma yeterlikleriyle donanımlı; bilgi ve becerilerini yeni metotlarla sürekli geliştiren, elde ettiği bu bilgileri ve becerileri Türkçenin eğitimi ve öğretimi alanında kullanan; yaratıcı, dinamik, alanında uzmanlaşmış, nitelikli Türkçe öğretmenleri yetiştirmektir.

Kazanılan Yeterlilikler

Programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, Türkçe Öğretmenliği alanında lisans derecesi almaya hak kazanmaktadırlar.

Yeterlilik Düzeyi

Bu program, lisans düzeyinde eğitim veren bir programdır.

Kabul ve Kayıt Şartları

Türk öğrenciler için kayıt ve kabul işlemleri Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan yerleştirme sonuçlarına göre yapılmaktadır. Yabancı uyruklu öğrenciler için Türkiye Cumhuriyeti Hükûmetince çeşitli anlaşmalar çerçevesinde yabancı hükûmetler emrine verilen burslardan yararlanarak veya kendi imkânlarıyla eğitim almak isteyen yabancı uyruklu öğrencilerin Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi ön lisans ve lisans programlarına kabulünde Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Yabancı Uyruklu Öğrenci Yönergesi uygulanmaktadır. Söz konusu yönergeye http://www.nevsehir.edu.tr/sayfa/110/ogrenci/yonerge-ve-yonetmelikler adresinden ulaşılabilir. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi’ne yurt dışından kabul edilecek öğrencilerin başvurularına ilişkin açıklamalar her yıl Temmuz ayı içerisinde Üniversitenin ağ sayfasında www.nevsehir.edu.tr duyurulur. Üniversitemizde Hayatboyu Öğrenme Programı (LLP) kapsamında ikili anlaşmalarımızın olduğu Üniversitelerle Erasmus Öğrenci Öğrenim Hareketliliği, Staj Hareketliliği faaliyetleri de gerçekleştirilmektedir. Değişim öğrencileri ile ilgili işlemler Uluslararası İlişkiler Ofisi Koordinatörlüğü tarafından yürütülmektedir. Değişim Programları ile ilgili tüm başvurular Uluslararası İlişkiler Ofisine yapılır. Başvuru asgari koşullarını sağlayan adaylar gerekli görülen sınavlara tabi tutulur. Uluslararası İlişkiler Ofisi tarafından uygun başvurular belirlenir ve karşı kuruma gönderilir. Karşı kurumdan kabul alan öğrenci/personel ile iletişime geçilir ve sonrasında her bir değişim programı için gerekli prosedürler uygulanır. Hareketlilik sona erdikten sonra öğrencinin tamamlaması gereken belgelere ve diğer hususlara dair bilgilendirme yine Uluslararası İlişkiler Ofisi tarafından yapılmaktadır.

Önceki Öğrenimin Tanınması

Öğrenciler, Türkiye’deki önlisans veya lisans programlarında öğrenim görürken isim ve içerik açısından bölüm lisans programında yer alan derslerle benzeşen dersler alıp başarılı olmuşlarsa bu derslerden muaf olabilirler.

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

Programda mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlayıp 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde eden öğrencilere lisans diploması verilir.

Program Profili

Türkçe Eğitimi Bölümü, Türkçeyi koruyup ve geliştirmeye, Türkçenin kullanımında ve öğretiminde yetkinleşmiş Türkçe öğretmeni adayları ve bilim insanları yetiştirmeye, Türkçenin eğitimi ve öğretimi alanında araştırma ve uygulamalar yapmaya, Türkçeyi dünyaya tanıtmayı amaçlayan ulusal ve uluslararası eğitim öğretim faaliyetlerine katılmaya ve bu faaliyetlerde belirleyici rol oynamaya dönük çalışmalar yürütmektedir.

Program Çıktıları

PÇ1.

Mezunların İstihdam Profili

Mezunlarımız, devlet ya da özel eğitim kurumlarında Türkçe öğretmeni unvanı ile çalışabilmektedir. Ayrıca üniversitelerin ilgili bölümlerinde akademik personel olarak da istihdam edilebilmektedirler.

Üst Derece Programlarına Geçiş

Lisans eğitimini tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli notu almaları ve yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları ve bilim sınavını başarmaları koşuluyla lisansüstü programlarda öğrenim görebilirler.

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

Öğrenciler her ders için ara sınav ve dönem sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınavın katkısı % 40 ve dönem sonu sınavının katkısı % 60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Dönem sonu sınavından en az 50 puan alma zorunluluğu vardır. Bir dersten (AA),(BA),(BB), (CB) ve (CC) harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar. Başarısız olan öğrenciler dersi tekrar alırlar.

Mezuniyet Şartları

Programda mevcut olan derslerin tümünü (toplam 240 AKTS karşılığı) başarıyla tamamlamak ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak gerekmektedir.

Çalışma Şekli

Tam Zamanlı.

Bölüm Olanakları

Türkçe Eğitimi Bölümünde araştırma ve eğitim çalışmaları 4 Doçent ve 2 Araştırma Görevlisi tarafından yürütülmektedir.

Adres ve İletişim Bilgileri

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Bölümü 50300 Merkez / NEVŞEHİR Tel: +90-384-228 1004 Faks: +90-384-228 10 40 / 21012 e-mail: egitim@nevsehir.edu.tr